Chocolade: wie wordt er nu niet blij van? De meeste chocolade producten bevatten een hoop suikers en vetten, dus een gezonde optie is het niet. Toch is het zo dat je met gezonde chocolade een meer verantwoorde keuze kunt maken. Gezonde chocola is gemaakt van een speciaal cacaosoort, dat gezondere eigenschappen bevat dan normale chocolade. Zo kun je genieten van chocolade zonder je druk te maken over het aantal calorieën. In dit blog vertellen we je alles over gezonde chocolade.
Gezonde chocolade: wat houdt dat eigenlijk in?
Grotendeel van de repen in de supermarkten vallen niet onder gezonde chocola, helaas. In cacao zitten minder flavanolen. Maar wat is dan wel gezonde chocola? Gezonde chocola is chocolade, gemaakt van cacao met een hoog percentage aan antioxidanten. De antioxidanten in cacao worden ook wel flavonoïden genoemd. Door te kiezen voor cacaobonen met een hoog percentage flavonoïden en deze cacaobonen op de juiste manier te verwerken blijft het percentage flavonoïden in de cacaobonen bewaard. Zo wordt een gezondere soort chocolade gecreëerd.
De bestanddelen van een stukje chocola
De basis van chocolade, cacao, is een gezond product. Cacaobonen zit bomvol antioxidanten, wat een positief effect kan hebben op je gezondheid. Toch is het zo dat de flavonoïden in cacao helaas geen reden zijn om veel chocola te kunnen eten. Deze bevatten namelijk veel suiker en verzadigd vet. Kies je daarentegen voor een soort chocolade met een hoog cacaogehalte, kies je doorgaans ook voor een soort chocolade met minder suiker. Dit betekent niet dat de chocolade veel gezonder is. Chocolade met een hoog percentage cacao bevat minder suiker, maar is vaak wel vetter. Wil jij optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van cacao? Kies dan voor de chocolade van het Belgische merk Acticoa en geniet met mate.
Acticoa chocola
Dat chocolade eigenlijk helemaal niet zo gezond is, is een feit. Fabrikanten mogen daarnaast ook niet zomaar zeggen dat de chocolade die zij produceren gezond is. Er moet namelijk worden aangetoond dat de chocolade wordt gemaakt van een hoog percentage flavonoïden en dat de cacao op de juiste wijze wordt verwerkt, zodat de flavonoïden in de cacao bewaard blijven. Flavonoïden zijn een specifieke klasse van polyfenolen die in de cacaoboon overvloedig aanwezig zijn. Op dat gebied is er één bedrijf waarbij we een uitzondering kunnen maken: Acticoa. Voor deze heerlijke chocolade is een gezondheidsclaim goedgekeurd, omdat ze bijzonder veel flavanolen bevatten. Ze zijn gemaakt van cacao met een hoog flavanolen gehalte, die ook nog eens op de goede manier zijn verwerkt. De cacao die gebruikt wordt voor Acticoa chocolade, bevat minimaal 7,5% flavonoïden. Gemiddeld is dit zelfs 8,3%. Ter vergelijking: traditionele cacao bevat 0,5% tot 1,5% flavonoïden. Door te kiezen voor de gezonde chocolade van Acticoa consumeer je dus meer flavonoïden en profiteer je optimaal van deze gezonde bestanddelen.
Voor een positief effect moet je wel dagelijks ten minste 200 milligram flavanolen eten. Dat komt overeen met 10 gram pure Acticoa chocola. Ter vergelijking: een blokje uit een standaard reep chocola is vaak 7 gram. Kies je voor Acticoa, dan maak je automatisch een meer verantwoorde keuze.
Hoe zit dat dan met pure chocolade?
Omdat pure chocolade bekend staat als meer gezond dan melkchocolade of witte chocolade, denken mensen dat dit de beste keuze is. Dit is alleen niet altijd het geval. Soms bevat een gewone pure reep meer flavonoïden dan een extra pure bittere reep. De hoeveelheid flavonoïden is afhankelijk van het soort cacao dat de reep bevat en de verwerking er van. Wanneer men bij een extra pure reep chocolade gekozen heeft voor een cacaosoort dat van nature minder flavonoïden bevat, is deze reep dus niet per definitie gezond.
Pure chocolade staat vooral bekend om de antioxidanten die erin zitten. En niet zomaar antioxidanten, uit onderzoek is gebleken dat deze antioxidanten een veel sterker effect hebben dan andere voedingsmiddelen die ook bekend staan om hun antioxidanten (zoals bosbessen en acai bessen). Het is zo dat chocolade minstens 70% cacao bevatten als basis voor een pure chocolade met gezondheidsvoordelen. Wil jij zo veel mogelijk profiteren van de gezonde eigenschappen van chocolade? Kies dan voor de gezonde chocola van Acticoa en eet niet meer chocolade dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Waarom gezonde chocolade eigenlijk niet gezond is
Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Af en toe een stukje chocolade kan geen kwaad, maar doe dit met mate. De mogelijk positieve effecten van gezonde chocolade kunnen immers niet op tegen de negatieve effecten als je er teveel van eet. Door je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde chocola (10 gram Acticoa is voldoende), blijft er ruimte over voor andere voedingsmiddelen en behoud je een afwisselend voedingspatroon. Gezonde, wisselende voeding, een evenwichtige levensstijl, voldoende beweging en goed in je vel zitten zijn de belangrijkste ingrediënten om gezond te zijn en je gezond te voelen!
Voeg gezonde chocola toe aan je dieet
De gezonde chocolade van Bionoot kun je op verschillende manieren aan je dieet toevoegen. Als je eens zin hebt om iets te maken met gezonde chocolade, kies dan voor een minimaal bewerkt product zoals cacaopoeder. Met cacaopoeder kun je, zolang je het met mate doet, net even die extra twist aan je ontbijt of tussendoortje geven Ook kun je cacaonibs toevoegen aan je ontbijt, smoothie of dessert. Cacaonibs zijn kleine, rauwe cacaobrokjes die geen melk en suiker bevatten. Ook bij cacaonibs geldt: geniet met mate!
Wat je nog niet wist over gezonde chocolade
- Chocola met een hoog cacaopercentage hoeft helemaal niet bitter te zijn
- Het aantal calorieën van melkchocolade en pure chocolade is nagenoeg gelijk
- Chocoladerepen met 99% cacao zijn niet per se gezonder dan chocoladerepen met een lager cacaopercentage
- Chocolade kan het beste op een droge, koele plek bewaard worden