De meest populaire (biologische) noten

Noten. We eten ze de hele dag door. Hazelnoten in de cruesli als ontbijt, pinda’s bij de borrel of walnoten in de couscous als avondeten, met noten kun je alle kanten op. Dankzij hun rijke smaak en heerlijke bite zijn ze de perfecte toevoeging voor elke maaltijd of als tussendoortje. Daarnaast bevatten veel notensoorten goede bouwstoffen zoals eiwitten en vezels. Geen wonder dat noten zo populair zijn in Nederland en wereldwijd.

Maar welke noten zijn nu eigenlijk het meest populair? Dat vertellen we je in deze blog!

Amandelen

Laten we beginnen met een van de meest populaire en bekendste noten in ons assortiment, de amandel. Deze smakelijke lekkernij wordt wereldwijd massaal geconsumeerd als snack of als toevoeging aan ontelbaar veel gerechten. De amandel heeft een milde, romige smaak met een vleugje bitterheid, waardoor hij heel goed te combineren is met andere smaken. Je kunt de amandel zowel rauw als geroosterd eten. De geroosterde amandel is iets bitterder en knapperiger.

Officieel behoort de amandel niet tot de categorie noten. Amandelen zijn namelijk de zaden van de vruchten van de amandelboom. Hierin staat de amandel niet alleen, als je doorleest, zul je al snel zien dat er meer ‘noten’ zijn die eigenlijk geen noten zijn.

De amandel is de perfecte noot om te laten zien waarom noten gezond zijn. Hij is lekker, veelzijdig in gebruik en ook nog eens goed voor je! Eens kijken of de cashewnoot hier tegenop kan.

Wist je dat? Amandelen worden al duizenden jaren gegeten en waren een van de vroegst gedomesticeerde fruitbomen door de mensheid, vermoedelijk gekweekt in het Midden-Oosten. Historische geschriften tonen aan dat amandelen een deel uitmaakten van het dieet van de oude Egyptenaren en zelfs gevonden zijn in de tombes van farao's.

close-up van amandelen

Cashewnoten

Een andere zeer populaire noot, die zowel in Nederland als ver daarbuiten veel wordt gegeten, is de cashewnoot. Net als de amandel wordt de cashewnoot op verschillende manieren genuttigd. Het is een toegankelijke snack voor de lekkere trek, maar ook een belangrijk ingrediënt voor verschillende keukens. Met name in Aziatische landen, zoals Vietnam en China, wordt er veel met de cashewnoot gekookt.

De cashewnoot heeft een zeer toegankelijke smaak, die zich het beste laat omschrijven als boterachtig en mild. Evenals de amandel kun je cashewnoten prima rauw eten. Daarnaast worden ze vaak geroosterd of gefrituurd voor een extra crunchy textuur.

Ook bij de cashewnoot staan we er niet van te kijken waarom deze lekkernij zo populair is. Met zoveel goede eigenschappen is het een kleine krachtpatser die wereldwijd gewaardeerd en genuttigd wordt. Ben je nog niet bekend met de cashewnoot? Probeer hem dan snel eens en oordeel zelf. Is de populariteit terecht?

Wist je dat?

Ondanks dat cashewnoten vaak als 'rauw' worden verkocht, zijn deze noten altijd verhit om het giftige urushiol veilig te verwijderen. Dit proces zorgt ervoor dat cashewnoten veilig zijn om te eten, zelfs als ze niet geroosterd of extra verhit lijken.

close-up van cashewnoten

Walnoten

De volgende noot in ons rijtje is de walnoot, ook wel bekend als de okkernoot. De walnoot is een van de meest herkenbare van alle noten, dankzij zijn robuuste uiterlijk. De walnoot is afkomstig van de walnootboom, waar hij wordt beschermd door een stevige, groene bolster. Wanneer je deze bolster verwijdert, blijft er een keiharde, geribbelde bruine noot over die de daadwerkelijke lekkernij beschermt. De walnoot is dus letterlijk een harde noot om te kraken.

Gelukkig is het niet moeilijk om de walnoot te kraken. Met een handige notenkraker is dit een fluitje van een cent. Zodra je de schil volledig hebt verwijderd, blijft er een lichtbruine, geribbelde noot over. Dit is de echte lekkernij die verscholen gaat. Heb je toch geen zin in dit klusje? Bestel dan onze biologische walnoten online, want wij hebben het zware werk al voor je gedaan.

Dankzij hun lichtzoete en ietwat bittere smaak zijn ook walnoten wereldwijd populair als snack, tussendoortje of als ingrediënt voor talloze gerechten. Daarnaast staan ook walnoten weer bekend om de vele goede voedingsstoffen die het bevat. Kortom, de tijd die je nodig hebt om de walnoot te kraken, wordt meer dan beloond.

Wist je dat?

In oude culturen symboliseerden walnoten vaak intelligentie, niet alleen vanwege de gelijkenis van de noot met het menselijk brein, maar ook omdat ze een 'voedsel voor de geest' werden beschouwd, gedacht om wijsheid te bevorderen.

close-up van walnoten

Macadamianoten

We zijn nog niet klaar met de categorie ‘harde noten om te kraken’, want ook de macadamianoot weet van wanten. Deze zeer speciale noot is oorspronkelijk afkomstig uit Australië, waar ze vanaf het einde van de 19e eeuw in een razend tempo hun weg vonden naar andere landen.

Tegenwoordig worden macadamianoten ook buiten Australië veel geteeld. Wereldwijd is de noot ongekend populair vanwege de rijke, lichtzoete en ietwat boterachtige smaak. De subtiele en romige structuur maakt ze zeer geschikt voor gebruik in diverse gerechten en bakwaren. Daarnaast kun je macadamianoten uitstekend rauw eten, maar veelal worden ze kort geroosterd om de natuurlijke smaak te versterken. Hoe geniet jij het liefst van je macadamianoten?

Wist je dat?

Macadamianoten behoren tot de duurste noten ter wereld vanwege hun moeilijke teelt, oogst en de keiharde schil? Deze is zo hard dat je macadamianoten alleen maar gekraakt krijgt met het juiste gereedschap.

close-up van macadamianoten

Hazelnoten

De volgende noot op onze lijst van populaire noten is een smakelijke alleskunner. Je hebt er waarschijnlijk al op ontelbaar veel manieren van genoten, namelijk de hazelnoot. Hazelnoten zijn klein en rond met een gladde, harde, bruine schil. De buitenkant van de noot is houtachtig die een smakelijke eetbare kern verbergt. Deze ronde kern is licht van kleur en wordt meestal bedekt met een dun bruin vliesje. Dit vliesje is heel eenvoudig te verwijderen na het roosteren van de noot.

De smaak van hazelnoten is zoet en rijk, met een zeer kenmerkende nootachtige toon. Ze zijn zowel rauw als geroosterd erg lekker, waarbij het roosteren de smaak verdiept en versterkt. Dankzij deze kenmerkende smaak zijn hazelnoten veelzijdig in gebruik. Zo zijn ze populair in gebak en desserts, zoals in chocolade truffels of als decoratie op gebak. Verder worden hazelnoten vaak verwerkt tot hazelnootpasta, zoals Nutella en worden ze gebruikt in salades en hartige gerechten voor een knapperige textuur.

Wist je dat?

Turkije is verreweg de grootste producent van hazelnoten ter wereld, goed voor ongeveer 70% van de wereldwijde productie. De hazelnotenoogst speelt een cruciale rol in de Turkse economie en landbouw.

close-up van hazelnoten

Pinda’s

Zoals gezegd is de amandel niet de enige “noot” op deze lijst die eigenlijk helemaal geen noot is. Een van de meest populaire noten ter wereld is namelijk een peulvrucht. We hebben het hier over niets anders dan de pinda natuurlijk. Op tafel bij de borrel, in je favoriete pad thai of op je boterham in de vorm van crunchy pindakaas. De pinda kom je overal tegen gedurende de dag. Tijd om deze kleine lekkernij even in de spotlight te zetten.

De pinda, wie kent hem niet. Pinda's groeien onder de grond, wat vrij uniek is voor peulvruchten. De plant produceert bloemen boven de grond die zichzelf na bestuiving naar de aarde buigen, waar de pinda's zich ontwikkelen in beschermende peulen, ook wel bekend als pinda’s in dop. Zodra je dit omhulsel kraakt, vind je meestal één tot vier zaden die omgeven zijn door een dunne, papierachtige schil. Als je dit dunne vliesje verwijdert, kun je genieten van een heerlijke kleine snack.

Net als veel andere noten op deze lijst zijn ook pinda’s veelzijdig in gebruik. Ze kunnen rauw gegeten worden, hoewel ze meestal worden geroosterd om de smaak te verbeteren. Pinda's worden vaak verwerkt in pindakaas, pindasaus en ongelooflijk veel andere gerechten. Een andere populaire manier om van pinda te genieten, is pindaolie.

Wist je dat?

Pinda's zijn ongelooflijk voedzaam en bevatten meer eiwitten dan elke andere noot, met een brede reeks van vitamines en mineralen zoals magnesium, fosfor, kalium, B-vitamines, en vitamine E. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, vergelijkbaar met de hoeveelheid in sommige fruitsoorten.

close-up van pinda’s

Pistachenoten

Pistachenoten, vaak herkend aan hun kenmerkende groene kleur en harde schil, zijn niet alleen een favoriet bij de borrel, maar ook een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Van het Midden-Oosten tot aan de Mediterrane keukens, pistachenoten zijn een populaire keuze voor zowel zoete als hartige gerechten. Ze voegen een rijke, iets zoete en tegelijkertijd hartige smaak toe aan elk gerecht.

De pistachenoot, technisch gezien een zaad van de pistacheboom, is eigenlijk geen echte noot. Desalniettemin wordt hij wereldwijd in de culinaire wereld als noot beschouwd. Je kunt pistachenoten zowel rauw als geroosterd consumeren, hoewel het roosteren de smaak versterkt en een aangename crunch toevoegt. Pistachenoten zijn vaak te vinden in bakwaren zoals baklava en pistache-ijs, maar ze zijn ook heerlijk in salades of als een gezonde snack op zich.

Met zoveel toepassingen is het geen wonder dat pistachenoten een geliefde keuze zijn voor velen. Of ze nu als versiering op een dessert, gemengd door een hartige schotel of puur als snack worden gegeten, pistachenoten brengen kleur, smaak en voedingswaarde naar elk bord.

Wist je dat?

Pistachenoten worden soms 'het lachende nootje' genoemd vanwege de manier waarop hun schil openbarst bij rijpheid, wat lijkt op een glimlach. Dit unieke kenmerk maakt ze niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook gemakkelijker om te openen dan veel andere noten.

close-up van pistachenoten

Paranoten

Paranoten, afkomstig uit de weelderige regenwouden van het Amazonegebied, zijn groot, voedzaam en verpakt met unieke eigenschappen. Deze noot staat bekend om zijn indrukwekkende grootte en romige textuur, wat hem een favoriet maakt voor zowel directe consumptie als gebruik in diverse recepten.

Technisch gezien zijn paranoten de zaden van de machtige Braziliaanse notenboom. Ze zijn meestal te vinden in grote, harde schelpen die meerdere zaden bevatten. Paranoten zijn niet alleen heerlijk als snack, maar kunnen ook in stukjes worden gesneden en toegevoegd aan salades of gebruikt worden als garnering in desserts. Hun rijke, boterachtige smaak maakt ze ook een populaire keuze voor het maken van notenmelk en andere plantaardige producten.

Of je ze nu integreert in een gezond dieet als snack of gebruikt in je favoriete recepten, paranoten bieden een heerlijke en voedzame toevoeging die je eetervaring zeker zal verrijken.

Wist je dat?

Vanwege hun zeer hoge gehalte aan selenium is het verstandig om maximaal 3 tot 5 paranoten per dag te eten. Het consumeren van te veel selenium kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk om de inname van paranoten te beperken en gevarieerd te eten.

close-up van paranoten

Pecannoten

Pecannoten zijn diep geworteld in de culinaire tradities van Noord-Amerika en hebben in de loop der tijd wereldwijde populariteit verworven, vooral vanwege hun onmiskenbare bijdrage aan de beroemde pecantaart. Deze noten zijn bekend om hun rijke, boterachtige textuur en zoetige, nootachtige smaak die ze een favoriet maakt voor zowel bakgerechten als hartige toepassingen.

Pecannoten zijn de vruchten van de pecanboom, die inheems is in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico. Hoewel ze vaak worden gebruikt in desserts, zijn pecannoten ook een heerlijke toevoeging aan salades, bijgerechten en zelfs als topping op verschillende hoofdgerechten. Rauw zijn ze smaakvol, maar het roosteren kan hun nootachtige aroma versterken en hun textuur naar een hoger niveau tillen.

Of ze nu een sterrol spelen in je volgende pecantaart of een smaakvolle toevoeging zijn aan je ochtendgranen, pecannoten bieden een heerlijke en voedzame optie voor elk moment van de dag. Hun veelzijdigheid in zowel zoete als hartige gerechten maakt ze een onmisbaar ingrediënt in de keuken.

Wist je dat?

Pecannoten zijn niet alleen heerlijk, maar hebben ook een lange houdbaarheid als ze goed worden bewaard. In de koelkast kunnen ze tot twee jaar vers blijven, waardoor je altijd een smakelijke en voedzame snack bij de hand hebt.

close-up van pecannoten

Waarom zijn noten wereldwijd zo populair?

Noten zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van de menselijke voeding, en hun wereldwijde populariteit is te danken aan een combinatie van veelzijdigheid, voedingswaarde en smaak. Of het nu gaat om het toevoegen van een knapperige textuur aan salades, het verrijken van bakwaren of simpelweg als een gezonde snack; noten bieden voor ieder wat wils.

  • Veelzijdigheid: Een van de grootste redenen voor de populariteit van noten is hun ongelooflijke veelzijdigheid. In de keuken kunnen noten gebruikt worden in een verscheidenheid aan gerechten, variërend van hartige maaltijden tot zoete desserts. Elk type noot heeft een uniek profiel in textuur en smaak, waardoor ze een favoriete keuze zijn voor chefs en thuiskoks wereldwijd. Bovendien zijn noten een essentieel ingrediënt in vele traditionele gerechten over de hele wereld, wat bijdraagt aan hun aanhoudende populariteit.
  • Voedingsstoffen:Daarnaast zijn noten rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten essentiële vetten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen die cruciaal zijn voor een gezonde levensstijl. Deze voedingsstoffen maken noten een krachtige bron van energie, wat ze een populaire keuze maakt voor iedereen die op zoek is naar een voedzaam tussendoortje dat ook nog eens goed smaakt.
  • Lang houdbaar: Noten zijn ook lang houdbaar en gemakkelijk te bewaren, wat ze een praktische optie maakt voor langdurige opslag en transport. Dit gemak draagt verder bij aan hun populariteit, vooral in gebieden waar verse producten misschien niet altijd beschikbaar zijn.
  • Smaakvol: Ten slotte is er de universele aantrekkingskracht van de smaak van noten. De rijke, vaak romige textuur gecombineerd met een diep nootachtige smaak maakt ze onweerstaanbaar voor mensen van alle leeftijden en culturen. Of ze nu geïntegreerd zijn in een complex gerecht of op zichzelf staan als een snack, noten voegen altijd iets speciaals toe aan elke eetervaring.

Met al deze factoren is het geen verrassing dat noten een vaste plek hebben veroverd in de keukens en harten van mensen over de hele wereld.

combinatie van verschillende verse biologische noten

Geniet verantwoord met biologische noten

Als je voor biologisch kiest, kies je voor mens, milieu en dier. In onze productieprocessen maken we geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmatige groeistoffen. Dit beschermt niet alleen de natuur rond onze kwekerijen, maar zorgt er ook voor dat de wilde dieren in de omgeving geen schade ondervinden en dat de lokale bevolking niet blootgesteld wordt aan giftige stoffen.

De biologische noten in ons assortiment zijn puur en authentiek van smaak. Dit komt doordat tijdens de productie geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen worden gebruikt. Alles wat we doen is gericht op het verantwoord en duurzaam produceren van voedsel. Zo ben je verzekerd van noten die niet alleen goed smaken, maar ook goed voelen.

Skal en EKO gecertificeerd

Onze producten zijn Skal-gecertificeerd en voldoen aan de Europese normen voor biologische productie, gegarandeerd door het groene 'EU-blaadje' op onze verpakkingen. Daarnaast zijn we EKO-gecertificeerd, wat betekent dat we verder gaan dan de standaard biologische vereisten en streven naar een duurzamere productiewijze. Door onze biologische noten te kiezen, geniet je niet alleen van topkwaliteit, maar ondersteun je ook een gezondere planeet en draag je bij aan een betere wereld.

De lekkerste populaire noten bestel je bij Bionoot

Van rauwe noten tot aan geroosterde noten. Welke noten je ook kiest, je bestelt de lekkerste, meest populaire biologische noten gewoon online via onze webshop. Wij zijn al meer dan 40 jaar gespecialiseerd in de verkoop van echt verse biologische producten. Bestel je voor meer van €45 aan producten? Dan is verzending helemaal gratis. Dus maak je top 10 compleet en bestel vandaag nog jouw noten. Dan heb je ze overmorgen in huis. Dat is het gemak van online noten bestellen.

Leer meer over biologische noten

Wil jij alles weten wat er te weten valt over onze prachtige biologische noten? Bekijk dan ook eens onze andere informatieve blog artikelen over noten.